czwartek, 19 lipca 2012

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem


Witajcie,
Zbliża się weekend. Warto więc spędzić parę minut w kuchni, żeby przygotować dania na grilla. Kiedy znajdziemy na niego lepszą porę, jak nie latem?:> Dzisiaj proponujemy Wam drobiowe szaszłyki z lekką nutką słodyczy. Dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu wprost rozpływają się w ustach i nie można się im oprzeć. Kurczak z ananasem tworzą idealną parę, a towarzystwo cebuli tylko dodaje im smaku. Przekonajcie się sami. Przepis powstał spontanicznie, metodą prób i błędów, ale chyba znalazłyśmy nasz ideał. Zapraszamy.

Składniki:
filet z piersi kurczaka (jedna podwójna pierś)
puszka ananasa (może być również świeży)
2 cebule
sól, pieprz

Marynata:
2 łyżki soku z ananasa (z puszki)
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki curry

Dodatkowo:
patyki do szaszłyków

Przygotowanie:
1. Najpierw przygotowujemy marynatę. Połącz wszystkie składniki zalewy i dobrze wymieszaj. Nie dodawaj soli, ponieważ sos sojowy jest już dostatecznie słony. Odstaw na bok.

2. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostki (wielkość według uznania). Możesz go delikatnie posolić i przyprawić pieprzem. Przełóż do marynaty i wymieszaj tak, aby cały kurczak był nią pokryty. Wstaw mięso do lodówki na kilka godzin (my trzymałyśmy 4 godziny).



3. Po kilku godzinach pokrój w sporą kostkę cebulę i ananasa, wyjmij mięso z lodówki. Nadziewaj na przemian wszystkie składniki, i układaj gotowe szaszłyki na talerzu.

4. Ułóż szaszłyki na grillu i smaż aż do zrumienienia, pamiętaj, żeby je kilka razy odwrócić. Nam grillowanie zajęło około 10 minut (z każdej strony). Jeśli nie masz możliwości zrobić ich na grillu, nic straconego. Możesz je upiec w piekarniku lub wykorzystać patelnię grillową (bez użycia tłuszczu).
Smacznego

Nasze oceny:
Basia: Szaszłyki wyszły kruche i bardzo soczyste. Słodycz ananasa przenikała się z aromatem mięsa i cebuli. Momentalnie zniknęły z talerza. Moja ocena 10/10

Julka: Najlepsze szaszłyki jakie jadłam :) ananas sprawdził się w takim połączeniu idealnie. Moja ocena 10/10



4 komentarze:

  1. Dobry szaszłyk nie jest zły ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo smakowicie! już wiem, co przygotuję na niedzielną kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A te patyczki do szaszłyków to dodać do marynaty pocięte, starkowane, zmielone? :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie je robię,steki drobiowe kupiłam w lidlu w marynacie paprykowej więc tylko ananas i cebulka.Wyglądają przepysznie i z pewnościa tak smakują.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter