środa, 1 sierpnia 2012

Makaron według Jamiego Olivera


Witajcie:)
Książka Jamiego Olivera "30 minut w kuchni. Rewolucyjna metoda, jak gotować smacznie i szybko" zainspirowała nas do zrobienia dania z makaronem. Postanowiłyśmy sprawdzić, czy rzeczywiście uda nam się ugotować posiłek w 30 minut. Jamie w tym czasie przygotowuje pełny obiad i deser. My zdecydowałyśmy się tylko na makaron z sosem. I... Nie dałyśmy rady. Przygotowanie dania od podstaw zajęło nam 50 minut. A gdzie deser i sałatka? Na pewno nie w naszej kuchni, ponieważ zabrakło w niej miejsca. Danie jest czasochłonne i wymaga naprawdę sporej przestrzeni (lub częstego zmywania:P) jednak jego smak jest niespotykany. Bogactwo aromatów rekompensuje bałagan i zmęczenie. Warto spróbować, ponieważ nie jest to zwykły makaron z sosem :P Na pewno podejmiemy jeszcze próby zmieszczenia się w 30 minutach z innymi przepisami i wtedy damy Wam znać, które propozycje Jamiego są wykonalne ;)

Ulubiony makaron Jools (przepis pochodzi z książki "30 minut w kuchni. Rewolucyjna metoda, jak gotować smacznie i szybko" Jamiego Olivera)

Składniki (na 4-5 osób):
4 dymki
1 marchewka (my dałyśmy dwie)
1 łodyga selera naciowego (najłatwiej znaleźć go w supermarketach)
1-2 świeże czerwone papryczki chili (my dałyśmy jedną, a i tak było ostre)
6 surowych kiełbasek (ok.400g)
1 czubata łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
500g makaronu penne (my dałyśmy 400g)
4 ząbki czosnku
4 łyżki octu balsamicznego
1 puszka krojonych pomidorów (400g)
kilka listków bazylii
ok. pół szklanki startego, żółtego sera

Przygotowanie:
1. Umyj i pokrój na kawałki: dymki, marchewkę i seler. Zmiksuj je w malakserze* razem z chili (bez szypułek). Dodaj kiełbaski (oczywiście bez flaka), koper włoski i oregano. Wszystko dobrze zmiksuj i przełóż na rozgrzaną patelnię z 3 łyżkami oliwy. Smaż przez kilka minut.
* ponieważ żadna z nas nie posiada malaksera, miksowałyśmy składniki w blenderze, który ma dosyć małą pojemność. W związku z tym musiałyśmy podzielić mieszankę do dokładnego zmiksowania na 3 razy.

2. Wstaw wodę na makaron. Zagotuj i posól wodę, wrzuć makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu*
*pamiętaj jednak, że makaron może być odrobinę twardawy ponieważ zmięknie podczas późniejszego mieszania z sosem

3. W zależności od tego jak dużą masz patelnię, przełóż masę do większego naczynia (lub nie - my musiałyśmy przełożyć). Do sosu dodaj: 4 wyciśnięte ząbki czosnku, ocet balsamiczny oraz pomidory z puszki.


4. Odcedź makaron i zachowaj z niego pół szklanki wody. Przesyp ugotowany makaron do naczynia z sosem i delikatnie wymieszaj, dodając trochę wody z makaronu, tyle by zyskał bardziej jednolitą konsystencję. Skosztuj odrobinę i w razie potrzeby dopraw*
* my dodałyśmy łyżeczkę vegety i dodatkową łyżeczkę oregano.


5. Przełóż makaron do głębokich talerzy, posyp startym serem i porwanymi listkami bazylii.










Nasze oceny:

Basia: Podoba mi się różnorodność smaków, które wzajemnie się przenikają. Danie wyróżnia się bogactwem aromatów. Jednakże jest czasochłonne. Kiełbaski można z powodzeniem zastąpić mięsem mielonym. Moja ocena 7/10

Julka: Smak rekompensuje cały proces przygotowania, który nie jest trudny ale czasochłonny. Gdyby nie ilość naczyń jaką trzeba ubrudzić podczas robienia dania i nierealny czas wykonania ocena byłaby wyższa. Moja ocena 7/10

Bonus - ponieważ danie jest dla 4-5 osób, poczęstowałyśmy nim rodziców Julki. Oboje byli zachwyceni i również ocenili makaron Jamiego. Mama Julki dała 9/10, a tata Julki stwierdził, że ilość przenikających się smaków zdecydowanie zasługuje na 10/10.

Zatem, życzymy Wam Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Ojejku, czekałam na oceny Cioci i Wujka! :) Wygląda naprawdę smakowicie, pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter