sobota, 8 września 2012

Czekoladowe jeżyki Sowy Przemądrzałej

Witajcie :)
Dzisiejszy przepis na pyszne jeżyki pochodzi z Książki Kucharskiej Kubusia Puchatka :) Obie dostałyśmy swój egzemplarz, jak byłyśmy małe i do tej pory ich przeglądanie sprawia nam wiele radości. Przypominają nam się wspólne chwile spędzane w kuchni z naszymi rodzinami i zajadanie się przygotowanymi przez nas smakołykami. Przepisy są proste i szybkie, do ich wykonania nie trzeba wielu składników. Do tego wyglądają apetycznie i smakują wyśmienicie. Dzięki takim książkom można przyjemnie spędzić czas ze swoimi dziećmi. Zapraszamy Was do wspólnej kulinarnej zabawy:)



 Składniki:
50g margaryny
50g cukru pudru
75g płatków kukurydzianych
2 łyżki lejącego się miodu
2 łyżki kakao





Przygotowanie:
1. Do garnka włóż margarynę, miód, kakao i cukier puder. Trzymaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia składników. Powinny się dobrze ze sobą połączyć. Mieszaj, żeby masa się nie przypaliła.

2. Zgaś gaz, wsyp płatki kukurydziane i dobrze wszystko wymieszaj.


 3. Łyżeczką nakładaj jeżyki do papierków albo papilotek. Jeśli akurat takich nie masz, możesz formować z jeżyków kulki i układać bezpośrednio na talerzu (pamiętaj, żeby układać je w odstępach, ponieważ się skleją i powstanie jeden duży jeż).

4. Poczekaj, aż jeżyki zastygną, jeśli nie masz czasu na czekanie, wstaw je na parę minut do lodówki.
Smacznego:)




Nasze oceny:
Basia: Pycha! Są naprawdę smaczne i przyjemnie chrupią. Dla większej ilości (lub dużych łasuchów) osób proponuję zrobić jeżyki z podwójnej porcji:) Moja ocena: 9/10.

Julka: Czekoladowe jeżyki to idealna przekąska na przyjęcie, szczególnie dla dzieci. Jako, że jestem czekoladoholiczką smakowały mi bardzo.  Moja ocena: 9/10.


1 komentarz:

  1. Sowy są super, nawet te przemądrzałe :)

    Dżoanka

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter