czwartek, 13 września 2012

Zupa krem z groszku według Sophie Dahl


Witajcie,
Dzisiaj proponujemy Wam kolejną zupę krem. Lubimy takie dania, ponieważ ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Według Sophie Dahl jest to idealny pomysł na letni obiad. Zwłaszcza w takie dni jak dzisiaj, kiedy jest zimno, ponuro i nikomu nie chce się wychodzić z domu. Danie jest proste, nie wymaga wielu składników, a dodatkowo jego smak przypomina nam ciepłe, letnie dni. Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl". Sophie Dahl.



Składniki:
3 posiekane dymki
450g (3 szklanki) mrożonego groszku
1 litr (4 szklanki) bulionu warzywnego/drobiowego
łyżka oliwy
spora garść posiekanej świeżej mięty
sól i pieprz
łyżka śmietany 18%




Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż posiekane dymki przez ok. 3 minuty.

2. Dodaj groszek i wymieszaj go z powstałą mieszanką oliwy i dymek.

3. Zalej całość bulionem, dodaj drobno posiekaną miętę i gotuj zupę przez 10-15 minut (od momentu zagotowania).

4. Po upływie tego czasu, zmiksuj zupę blenderem ( w garnku, lub przełóż do miksera i miksuj zupę porcjami). Dopraw zupę pieprzem i solą (my dodałyśmy ok. łyżeczkę pieprzu, sól według nas była zbędna).


5. Zupę podawaj na ciepło lub na zimno, z dodatkiem łyżki śmietany i listkiem mięty na każdej porcji.

Nasze oceny:

Basia: Bardzo dobra zupa, jednak mało sycąca. Nadaje się znakomicie jako pierwsze danie, albo przystawka. Moja ocena: 8/10.

Julka: Jak dla mnie jest to idealna, letnia zupa na przykład na imprezę rodzinną. Następnym razem podałabym ją razem z grzankami czosnkowymi. Moja ocena: 9/10.

1 komentarz:

  1. Wygląda naprawdę zachęcająco :) i te grzanki czosnkowe, które zaproponowałaś, faktycznie super pomysł :)
    Agatka

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter