środa, 17 października 2012

Emememsiaki czyli kruche ciasteczka

Witajcie!
Ponieważ słodkości nigdy za wiele, mamy dla Was kolejny przepis na ciasteczka, które są idealne na podwieczorek. Nadają się również na przyjęcie dla dzieci, ponieważ są bardzo kolorowe i maluchy mogą pomóc w ich przygotowaniu. Ciastka są kruche i wprost rozpływają się w ustach. Przepis pochodzi z programu "Pyszne 25" i już niedługo pokażemy Wam kolejne wypieki z tego odcinka:) Lubicie takie łakocie?


Składniki (na ok. 40 sztuk):
150g cukru
300g mąki
1 jajko
150g miękkiego masła
100g drażetek typu m&m`s (możecie też użyć migdały, orzechy lub inne bakalie)
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1.  Utrzyj masło z cukrem (pamiętaj, żeby masło było bardzo miękkie). W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

2. Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko, wyrób ciasto i włóż (owinięte w folię spożywczą) na 15 minut do zamrażalnika. W tym czasie wyłóż blachę papierem do pieczenia. 

3. Wyjmij ciasto i formuj z niego małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układaj na blasze w ok 5 cm odstępach.

4. Spłaszcz delikatnie każde ciastko i ułóż na wierzchu po 2-3 drażetki.


5. Piecz przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 195ºC. Ciastka przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)

Nasze oceny:
Basia: Pychota:) Ciastka są wyśmienite i  bardzo proste w przygotowaniu, a ich ozdabianie przyniesie wiele frajdy dzieciom. Moja ocena: 9/10.

Julka:  Fajne kruche ciasteczka, idealne do herbaty. Moja ocena: 9/10.  

2 komentarze:

  1. świetnie i kolorowo - od razu buzia się śmieje.

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś robiłam ale mi się "rozpłynęły" w piekarniku chyba przez to że za malo byl nagrzany. Fajnie że mi o nich przypomniałaś; muszę zrobić powtórkę

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter