piątek, 9 listopada 2012

Chipsy warzywne - marchew, burak, pietruszka

Witajcie,
Dzisiaj polecamy przepis dla osób dbających o linię, prowadzących zdrowy styl życia, chcących schudnąć, lub dla każdego z Was, jeśli chcecie zjeść smaczną i niskokaloryczną przekąskę.  Pokażemy Wam, jak przygotować kolorowe chipsy warzywne, bez zbędnej ilości tłuszczu i sztucznych dodatków. Chipsy są chrupkie (nie polecamy zamykać ich szczelnie w pojemnikach, bo stają się gumiaste), a ich wyjątkowy smak zawdzięczamy odpowiedniemu doborowi przypraw. Dla większej ilości osób proponujemy podwoić ilość składników. Spróbujcie, bo takich w sklepie nie znajdziecie:) Przepis pochodzi z książki "Rewolucja na talerzu".

Składniki (na małą ilość chipsów):
1 marchewka
1 burak
1 pietruszka
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Warzywa umyj i obierz, a następnie pokrój w cienkie paski. Możesz wykorzystać do tego celu obieraczkę do warzyw, jeśli chcesz, żeby były pokrojone naprawdę cienko.

Przygotuj trzy pojemniki (talerze), do których włóż oddzielnie: marchewkę, pietruszkę i buraka.

Marchew przypraw cynamonem, pietruszkę wymieszaj w marynacie z oliwy, rozgniecionego ząbka czosnku i soli, a buraka polej octem balsamicznym. Przyprawy dokładnie rozprowadź.


Nagrzej piekarnik do 150°C. Warzywa poukładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz do momentu, aż staną się chrupkie i rumiane. U nas piekły się ok. 40 minut (po 20 minutach przełączyłyśmy piekarnik na termoobieg).

Podawaj chipsy jeszcze ciepłe.


Prześlij komentarz

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter