sobota, 3 listopada 2012

Makaron z fetą i oliwkami

Witajcie :)
Makaron jest jednym z tych produktów, które zawsze znajdują się w naszych kuchennych szafkach. Można z niego wyczarować mnóstwo wspaniałych dań, w szybkim czasie i przy niewielkich funduszach. Szukacie inspiracji na obiad? Polecamy Wam makaron w sosie pomidorowym z fetą. Jest to ekspresowy przepis, a do jego wykonania nie potrzeba dużo składników. Proporcje i poszczególne dodatki (np. rodzaj sera) możecie modyfikować według uznania. Nie bójcie się "ugryźć" makaronu:) Przepis autorstwa Macieja Kuronia.

Składniki (na 2 głodne osoby):
makaron penne, rurki lub inny, zgodnie z upodobaniami ok 200g
3-4 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów
1 cebula
20 oliwek (u nas czarne)
100g sera typu feta
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia, oregano


Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W czasie, gdy woda na makaron będzie się gotowała posiekaj czosnek i cebulę, sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój na małe kawałki.


3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, dodaj czosnek, a następnie pomidory. Gdy pomidory się rozpadną i powstanie sos dodaj fetę, a gdy ser się rozpuści, oliwki. Przypraw do smaku. Makaron wymieszaj z sosem i podawaj.




Nasze oceny:

Basia: Danie jest pyszne i kolorowe:) Ładnie się prezentuje na talerzu. Oliwki nadają mu charakteru, dałabym ich odrobinę więcej:) Możecie użyć też zielonych. Moja ocena: 9/10.

Julka: Bardzo prosty przepis na danie z makaronem. Czyli to co lubię najbardziej :) Moja ocena: 9/10.

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie i na pewno wypróbuję. Proszę o jeszcze więcej przepisów z makaronem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Polecamy. Przepisy na pewno będą się pojawiać :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter