poniedziałek, 5 września 2016

Babeczki waniliowe

 

Witajcie :)
Wracamy do Was po przerwie urlopowej. Pogoda wrześniowa jak zwykle dość przewrotna, jednak mamy na nią swoje sposoby. W weekend upiekłyśmy pyszne babeczki waniliowe polecane przez Agatę - przepis na babeczki waniliowe, więc nawet dzisiejszy deszczowy dzień nie popsuł nam humoru. Takie babeczki to klasyka - są proste w wykonaniu, wilgotne, a do tego możecie je dowolnie udekorować zaciągając do pomocy młodsze rodzeństwo lub dzieci :)

Składniki (na 18 babeczek):

1,5 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru
100g miękkiego masła
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka

dodatkowo: krem czekoladowy, posypka cukrowa

Przygotowanie:
1. Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę, następnie dodaj jajka oraz ekstrakt z wanilii. W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Mąkę z dodatkami dosyp do masy maślano-jajecznej w trzech partiach. Gdy składniki dobrze się połączą dodaj mleko i jeszcze chwilę miksuj całość.


2. Gotową masę rozlej do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Babeczki piecz ok 20 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw muffinki do wystygnięcia. Na koniec posmaruj każdą babeczkę kremem czekoladowym np. Nutellą i posyp cukrowymi ozdobami.

Nasze oceny:

Basia: Takie babeczki to czysta klasyka. Jeśli chcecie możecie dodać do nich np. kawałki gruszki by trochę podkręcić ich smak. Moja ocena: 9/10.

Julka: Uwielbiam takie babeczki - same w sobie nie są bardzo słodkie, dzięki czemu idealnie smakują z kremem czekoladowym. W sam raz do popołudniowej herbatki. Moja ocena: 10/10. 

 

11 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter