sobota, 15 kwietnia 2017

Wielkanocna babka kisielowa

Wiśniowa babka kisielowa będzie pierwszy raz gościła na naszym Wielkanocnym stole. Nie wiedziałyśmy, czy przepis jest dobry i czy ciasto się uda, dlatego upiekłyśmy wcześniej kilka babeczek z mniejszej porcji. Teraz już wiemy, że był to dobry wybór -  babka jest wilgotna, puszysta, wiśniowa i ma lekko różowy kolor w środku. Jeśli jeszcze nie macie gotowych wypieków na Święta, przygotujcie babkę kisielową i nie martwcie się, bo wszystkim zasmakuje. Możecie też wypróbować inny smak kisielu. Przepis z książki "Wielka księga z wypiekami".

Życzymy Wam Wesołych, rodzinnych, pogodnych i bardzo smacznych Świąt!

Składniki:
4 jajka
125g cukru
180g mąki pszennej
2 opakowania kisielu wiśniowego (po 38g opakowanie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125g masła
szczypta soli

Lukier:
125g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, formę do babki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Masło rozpuść i przestudź.

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i kisielem. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

Do masy jajecznej dodawaj partiami mąkę, miksując na niskich obrotach. Gdy składniki się połączą, wlej ostudzone masło, wymieszaj. Masę przelej do formy. Piecz przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Zostaw do wystygnięcia.

Przygotuj lukier - cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Ostudzoną babkę udekoruj lukrem.

1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter